Help! Mijn website wordt traag door mijn foto’s.

Informatie over je foto’s verkleinen voor je website, pixels, MB, KB en SEO proof benaming geven

Een foto op je website doet het altijd goed, we kijken graag plaatjes. Ook op internet kan een foto meer zeggen dan 1000 woorden. Maar het is wel belangrijk dat de foto’s op je website snel laden, anders haken mensen snel af. Een potentiele klant beslist namelijk in 7 seconden of hij blijft of weg gaat.

Resolutie, formaat, pixels, mega-pixels, je hebt de uitdrukkingen vast allemaal wel eens voorbij horen komen. Je weet vast ook dat hoe groter het aantal mega-pixels hoe beter de kwaliteit van de foto is. Op een website geldt deze regel niet altijd. Hoge resolutie is dan niet nodig maar geeft juist wel een lange laadtijd.

Het aantal mega-pixels geeft namelijk alleen maar aan in welk formaat de foto nog steeds van goede kwaliteit is. Met de huidige digitale camera’s betekent dit, dat je foto’s op een groot posterformaat nog steeds uitstekend van kwaliteit zijn. En een posterformaat hebben we helemaal niet nodig voor op onze website.

Laat jij professionele foto’s van jezelf maken? Dan krijg je gegarandeerd goede kwaliteit foto’s. Fijn voor drukwerk zoals reclamemateriaal, maar nu weet je dat het voor je website niet handig is.

Maar wat is dan te groot?

En wat is nu het ideale formaat voor op je website?

Good to know: Pixel & MB/ KB

Wat is een pixel eigenlijk: Pixels zijn de beeldpuntjes waaruit het beeldscherm is opgebouwd. De pixel is het kleinst mogelijke element van een beeldscherm. Elke pixel kan een willekeurige kleur aannemen. Gezamenlijk tonen de pixels van een scherm het gewenste beeld. Het begrip pixel is afgeleid van de Engelse woorden ‘picture’ en ‘element’ en zie je vaak afgekort als “px”.

De hoeveelheid pixels die een beeldscherm bevat noemen we resolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels er op een centimeter zitten en hoe scherper het beeld. Vaak wordt de resolutie uitgedrukt in pixels per inch (ppi).

MB / KB is de bestandsgrootte: De bestandsgrootte is het ‘gewicht’ van de foto en wordt uitgedrukt in KB (kilobytes) of MB (megabytes).

Mijn advies

Foto over de hele breedte van het scherm? Houd dan 2300 pixel op de lange kant aan en niet meer dan 450 KB. Heb je een kleinere foto, bijvoorbeeld de foto op de contactpagina dan is een lange kant voldoende met 1100 pixels en een grootte van 300 kB. Je kunt bijvoorbeeld 3 MB beelden naar 300 KB terug brengen en geen verandering in kwaliteit merken.

Nu denk je vast, leuk hoor Annemarije dit verhaal, maar hoe verklein ik mijn foto’s?

Goed nieuws! Als je bij mij een fotoshoot boekt krijg je de foto’s in hoge resolutie EN in het ideale formaat voor je website. Je hoeft dan nergens meer op de letten en je houdt een  snelle website!

Maak je ook zelf foto’s met een camera of heb je nog eerder gemaakte foto’s? Dan kan je je foto’s online verkleinen via deze sites: TinyJPG en CompressJPG.

Klaar? Nog niet

Geef je foto’s voor op je website een duidelijke naam om SEO proof te zijn! Deze tip kreeg ik van tekstschrijver Keukenmeid. Vaak kom ik bijvoorbeeld IMG_5086 tegen en dat zegt helemaal niks over de foto. Google gebruikt de titel van de foto om te begrijpen wat er op de foto te zien is, dus het is slim om hier iets leesbaars van te maken. Vertel iets over het onderwerp of over je bedrijf. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak de term Social media fotograaf Rotterdam. Je hoeft niet elke foto een aparte naam te geven, je kan dit ook per reeks doen waarbij automatisch een nummertje komt. Dit is altijd nog beter dan geen informatie mee geven.

Succes!

Liefs Annemarije

Lees ook mijn andere blogs